Center for Vild Analyse

Hvad er økonomi?

Der findes mange forskellige forklaringer på hvad økonomi er. Og i virkeligheden er der ikke en præcis definition, der forklarer begrebet. Dog forsøger en engelsk økonom, Lionel Robbins, sig med en forklaring:

”Økonomi er en videnskab, der undersøger menneskets adfærd, som et forhold mellem mål og midler, der har alternative anvendelsesmuligheder.”

Og det stemmer meget vel overens med ordets oprindelige betydning, der stammer fra græsk – nemlig ”husholdning”. Men der findes også andre definitioner. Disse har blandt andet fokuseret på økonomi som skabelse af rigdom. Men også på hvorledes vi mennesker træffer beslutninger samt tjener og anvender vores velfortjente penge.

Økonomi kan klassificeres

Økonomi er dog ikke bare økonomi. Det er også en størrelse der kan inddeles i en række underkategorier. En af metoderne til dette er den såkaldte JEL-klassificering udarbejdet af det amerikanske tidsskrift Journal of Economic Literature. Denne klassificering anvendes af forskere og biblioteker og består af i alt 20 hovedkategorier. Af disse kan nævnes: Generel økonomi, international økonomi, offentlig økonomi, udviklingsøkonomi, arbejdsmarkedsøkonomi samt rets- og industriøkonomi.

Mikro- eller makroøkonomi

Der findes også en anden inddeling af begrebet økonomi. Nemlig i mikro- og makroøkonomi. Mikroøkonomien har sit fokus på de individuelle forbrugeres og virksomheders specifikke adfærd. Makroøkonomien har derimod sit fokus på en større samlet helhed. Det være sig for eksempel et lands BNP, beskæftigelse eller arbejdsløshed. I forbindelse med netop makroøkonomi taler man også om makroøkonomiske teorier. Her er formålet at finde ud af hvorledes disse makroøkonomiske størrelser påvirker og kan påvirke hinanden. Det kan for eksempel være om  det er muligt at mindske et lands arbejdsløshed ved at påvirke forskellige økonomiske forhold.

Hvordan er din økonomi?

Man kan altså tale om økonomi på et videnskabeligt plan – på flere forskellige niveauer. Men man kan også tale om det på et mere jordnært niveau. Gælder det dig og mig, og størstedelen af befolkningen, så er økonomi en lidt anden størrelse. Her er det ofte et spørgsmål om man har en god eller en mindre god økonomi. Årsagerne til begge kan være vidt forskellige. Der kan være mange faktorer der er skyld i, at man har en dårlig økonomi, så som arbejdsløshed. Men der kan også være mange årsager til en solid økonomi.

Lån penge og få luft i økonomien

Det er desværre ikke altid man selv er helt herre over hvorledes ens økonomi ser ud. Det gælder både som et helt land – og som et enkelt individ. Skulle økonomien skrante er der heldigvis mulighed for at få lidt ekstra luft i budgettet alligevel. En af måderne er ved at låne penge. Enten i banken eller hos en af de mange onlineudbydere, der i dag florerer på nettet. Her kan du låne både mindre og større beløb. Alt efter behov. En af de mere kendte spillere på markedet er L’EASY. Du kender dem måske allerede fra reklamer for hvidevarer leveret til døren. Men har du brug for lidt ekstra penge, kan de altså også hjælpe med en håndsrækning til din økonomi.

 

Hvad er økonomi?