Psykoanalyse er et sæt af teorier og terapeutiske teknikker om, hvordan den underbevidste psyke fungerer. Psykoanalysen blev udviklet i 1890’erne af den verdensberømte østrigske neurolog Sigmund Freud.
Psykoanalysen som vi kender den i dag, er stadig i grundtrækkene Freuds analyse. Dog benytter mange psykoanalytikere og psykoterapeuter også teorier og teknikker fra andre fremstående forskere.
Hvordan foregår en psykoanalyse
En psykoanalyse er et intensivt og ofte langt forløb mellem en psykoanalytiker og en patient. Forløbet kan vare flere år, alt efter de problematikker patienten har. At kunne tale frit i trygge omgivelser er udgangspunktet for en psykoanalyse. Psykoterapi er nemlig samtaleterapi.
Ved hjælp af spørgsmål og teknikker kan psykoanalytikeren få patienten til at trænge længere og længere ned i underbevidstheden. Målet er at finde uhensigtsmæssige mønstre og barrierer, som kan virke undertrykkende på patientens liv og væremåde.
Hvem har brug for en psykoanalyse
De fleste der benytter sig af psykoanalyse, har brug for psykologisk hjælp, fordi de har mentale udfordringer eller måske allerede har en diagnose. Ofte handler det om, at man kan føle sig forkert eller har angst. Derved kommer man for eksempel til at lade angsten styre ens liv, i stedet for omvendt.
Her kan de psykoanalytiske teknikker være med til at åben sindet og lade de underbevidste tanker og handlemønstre komme op til overfladen.
Hvordan bliver man psykoanalytiker eller psykoterapeut
Der findes rigtig mange muligheder, hvis du ønsker at uddanne dig til psykoterapeut. Uddannelsen tager 4 år, er selvbetalt og det er den retning på uddannelsen du tager, som afgør om du bliver psykoanalytiker. Grundlæggende er der ikke forskel på de to betegnelser.
Uddannelsen er opdelt i flere forskellige moduler, hvor du lærer om både teorierne og teknikkerne i psykoterapiens verden. Du skal have visse forudsætninger, for at blive optaget på uddannelsen. De kan variere fra skole til skole.